2010. október 10., vasárnap

Aszthma.....

Hát, ez kicsit megviselt, de kénytelenek leszünk együtt élni vele. Kapott gyógyszert, pipát, adok multi-tabs immuno-t, de alig várom a tavaszt......Havonta van hörghurutja.... Szerencsére nem viseli meg a köhögés, reklamál, ha nem kapja meg a gyógyszerét.Amikor megkaptuk a diagnózist és a recepteket, a gyógyszerre és segédeszközre röpke 15000 ft landolt a patikában.... A havi gyógyszer és vitaminköltségünk havonta 5000 ft, intéződik a közgyógy Andrisnak (mert erre jár), nem fogom bánni, ha meglesz végre.


Az asztma a leggyakoribb gyermekkori krónikus nem fertőző betegség. Felelőssé tehetjük sok kórházi kezelésért, intenzív osztályos ellátásért, iskolai hiányzásért és igen magas kórházi költségért, és nem utolsó sorban sok aggodalomért és pszichológiai problémáért, életminőség romlásért mind a gyermekek, mind szüleik körében.
Sok tudósítás számol be az asztmás betegek számának növekedéséről. Hogy ez tényleg így van-e, azt nehéz megítélni. Az emelkedéshez hozzájárul, hogy a betegség definíciója sokat változott az utóbbi időben, − még mindig nincs egyetértés különböző országok kutatócsoportjai között −, másrészt pedig manapság egyre több orvos gondol a betegségre, javultak a diagnosztikus lehetőségek, ezért nőtt a felismert esetek száma is.

A betegség kialakulásának okai

Az asztma kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Jelenlegi tudásunk szerint az allergiára való hajlam öröklődik, ami szénanáthában, allergiás bőrbetegségekben, ételallergiában és asztmában jelentkezhet. Érdekes módon nagyobb az esély édesanyánktól megörökölni, mint édesapánktól. Emellett azonban komoly szerepet játszanak környezeti hatások, már méhen belüli életünktől kezdve. Kimutatták, hogy egy adott országban az asztmások száma a nemzeti jövedelemmel egyenesen arányos. Ennek okát tudósok azzal az életmóddal magyarázzák, amit összefoglalóan „nyugati életformának” nevezünk.
Az asztmások nagy többsége a környezetében lévő valamilyen anyagra érzékeny. Leggyakoribb kiváltó illetve súlyosbító tényezők: allergia házipor atkára, élelmiszerekre (tej, tojás, szója, hal, mogyoró), tollra, állati szőrökre, házi penészre, fa- és virágpollenre, gyomokra, füvekre, valamint légúti vírusfertőzés, légszennyezés, cigarettafüst, időjárás-változás, fizikai terhelés, lelki- és emocionális megterhelés.
 

Hogyan jelentkezik az asztma?

A betegség leggyakrabban kora gyermekkorban kezdődik, de későbbi életkorban is megjelenhet. Általában a gyermek 5 éves koráig megmutatkozik, és kezdetben kétszer gyakrabban fordul elő fiúkban. Ez az arány azonban a kamaszkorra kiegyenlítődik. A gyermekkori asztmások fele tünetmentessé válik a húszas éveik elérésekor.
Gondolni kell asztmára hirtelen fellépő nehezített légzés jelentkezésekor, ha gyermekünk gyakran kínzón, szárazon köhög, arról panaszkodik, hogy nem kap levegőt, hogy fáj-szúr a mellkasa, megnyúlt a kilégzése, zihál, sípolva veszi a levegőt, ha gyakori megfázások fordulnak elő, ha sokszor kap tüdőgyulladást. Gyakran a betegség csak hajnali köhögés képében, vagy fizikai terhelésre jelentkezik.

2010. október 7., csütörtök

Ezzel még adós vagyok: kivizsgálás

Voltunk doktorbácsinál, allergiateszten, erre-arra.... Túl vagyunk 2 hörghuruton augusztus vége óta....
A légúti teszt negatív lett, az ételallergiás sort még várjuk, holnap kontroll. Valószínűleg nem allergiás asztma, hanem "csak" asztma van a hörghurutok hátterében, mert múltkor anyuékhoz elfelejtettem vinni a gyógyszereket, szombaton már hörgött-sípolt szegény Andris... Volt is lelkiismeret furdalásom rendesen. Mindegy, ez van, millióan élnek ezzel, megyünk majd úszni, és alakulunk.

3 éves



Eljött hát ez is, három éves lett a picikém....

Már 99 cm és 16,5 kiló felett van valamivel, a lába változatlanul 23as....

Tündéri, eleven, nagyszájú, nagyon élénk kiskölyök, minden érdekli, ismeri a fél ABC-t ( az interspar feliratból az e és n betűt nem pl), és most éppen a hogyan készül a... korszakot éljük.

Persze hisztis is, mint minden 3 éves, mindig valami érdekes helyre akar menni.

A bölcsiben általában jó fiú, de a nála kisebbeket nem szereti, bántja őket, sokat beszélgetünk erről, hogy nem szabad, neki is rossz volt, amikor őt bántották, okosan kell viselkedni.... több-kevesebb sikerrel... Néha azon gondolkozom, hogy nem elégiti már ki a bölcsi, és az oviban jobb helye lenne, de egy óvónénire várunk, akinek most nagycsoportja van, remélem nem bánjuk meg... A bölcsit viszont változatlanul imádja.

Megtanult háromkerekűzni, motorral verhetetlen, mindenre felmászik és még mindig nincs félelemérzete...

Motoros cipő.....volt...




Nincs elalvás esti mese nélkül, amit szigorúan csak anya olvashat (hízik a májam emiatt rendesen, szó se róla).
Büntetni tv vagy mesemegvonással lehet, de az esti mesét nincs szivem letiltani....

Szülinapi képek otthonról....




Véget ért a nyár....

Idén nyáron sajnos a munkáé volt a főszerep, alig voltunk szabin, amikor együtt lehetett volna a család, Andris a bölcsiszünetet anyuéknál töltötte. Nagyon élvezte, hogy ott volt a 3 gyerkőc, és körülöttük forgott a világ.... Aztán kezdődtek a dolgos hétköznapok.... Nagyon megnőtt Andris, sokat is változott, és egyre könnyebb vele. Amikor tudunk, megyünk játszótérre, bicajozni, megtanult végre a háromkerekűvel menni, ki is nőtte, a nyuszinál egyezkedni kell majd azt hiszem egy jóképű kisbicajra.


Tettye-játszó, hintáztunk...... Meg csúszdáztunk is... Én is.... :)




A szeme sem áll jól...




Angyalka hímzőrámával a fején...





Bicajozás után fagyizás a zimankóban.





Végre egy értelmes kép rólunk...